Trött på julmat? Läs då vidare
Nu när julskinkan och grisfötterna sitter uppe i halsen på varenda jävel kan det vara skönt med lite fräschare mat. Med detta i beaktande tänker jag presentera en rätt som jag och S slängde ihop för några veckor sedan: Superduper-skön lax med rotsaker, rucola och avokadopuré (aka guaca).

Du behöver:
4 laxfiléer á 125 gram
grönmögelost
potatis
morötter
Palsternacka
några andra rotsaker, använd fantasin
olivolja
sjukt mycket rucola
2 mogna avokados
chili
lime
turkisk youghurt (greken funkar den med)
rödlök
Sätt på lite skön musik, jag tokpumpade MBDTF med Kanye, men du gör som du själv vill (förutom Takida, det får du inte lyssna på, då blir laxen härsken).
1. Sätt på ugnen på runt 220 grader och skär upp rotsakerna så som du vill ha dem och lägg i en långpanna. Pumpa på ordentligt med salt, olivolja och peppar. In i ugnen i cirka 20-25 minuter, håll koll på dem.
2. Salta och peppra laxen och stek på hög värme så den får en stekyta. Lägg i ugnsäker form och bred på grönmögelost. Kör in den i ugnen i slutet av rotsakernas tid, ca 10 min.
3. Mosa avokadon med en gaffel i en skål och tillsätt pressad limejuice, hackad chili, salt, peppar, hackad rödlök och någon matsked youghurt och blanda väl.
4. När potatisen är klar tar du ut plåten ur ugnen och slänger i en massa rucola (snåla inte) och rör runt så att alla smaker blandas. Servera med laxen och avokadoröran. Kanon!
En varm julhälsning
Dan före doppardan trillar det in en minst sagt varm julhälsning från våran allas Jacob Dojken (för er som inte känner honom, en otroligt händig kille). Jag undrar vad han har på hjärtat...
Hej Henrik och Jesper!
Trött på julmat och kyla?
Vad kan då passa bättre än en het Fajitas?
Denna lättlagade rätt har enligt wikipedia sitt ursprung från Spanien.
Linda in fyllningen i ett mjukt tortillabröd eller bred ut nachochips på en plåt, släng på fajtas och ost och njut!
Tillagning:
Skär kyckling i ganska små bitar, bryn den sedan i en stekpanna, när du kastat ned kycklingen i pannan kan du börja hacka grönsaker.
Skär grova bitar av paprikan och gör detsamma med löken och släng ned i pannan tillsammans med kycklingen.
Chilin finhackas och kryddor tillsätts tillsammans med en skvätt vatten.
Ingredienser Fajita (till ca. 2 personer):
2 st Kycklingfiléer (Kött om man hellre vill ha det)
1st Gul lök
1st Röd paprika
Färsk chili (lagom mycket efter egen smak)
Chilipulver
Paprikapulver
Salt
Peppar
Tillbehören till denna maträtt är lämpligast de som flitigt används till "den nya husmanskosten" Tacos.
Guacamole, Salsa, Gräddfil, Ost...Ja listan är lång.
GOD JUL!
/Jacob


Som sagt, händig...
Hej Henrik och Jesper!
Trött på julmat och kyla?
Vad kan då passa bättre än en het Fajitas?
Denna lättlagade rätt har enligt wikipedia sitt ursprung från Spanien.
Linda in fyllningen i ett mjukt tortillabröd eller bred ut nachochips på en plåt, släng på fajtas och ost och njut!
Tillagning:
Skär kyckling i ganska små bitar, bryn den sedan i en stekpanna, när du kastat ned kycklingen i pannan kan du börja hacka grönsaker.
Skär grova bitar av paprikan och gör detsamma med löken och släng ned i pannan tillsammans med kycklingen.
Chilin finhackas och kryddor tillsätts tillsammans med en skvätt vatten.
Ingredienser Fajita (till ca. 2 personer):
2 st Kycklingfiléer (Kött om man hellre vill ha det)
1st Gul lök
1st Röd paprika
Färsk chili (lagom mycket efter egen smak)
Chilipulver
Paprikapulver
Salt
Peppar
Tillbehören till denna maträtt är lämpligast de som flitigt används till "den nya husmanskosten" Tacos.
Guacamole, Salsa, Gräddfil, Ost...Ja listan är lång.
GOD JUL!
/Jacob


Som sagt, händig...
Julklappstips!
Vad vi har förstått så har efterfrågan för fler julklappstips ökat. Därför tänkte jag dela med mig av ett kanonbra tips: ge bort en bra kökskniv! En vass och slitstark kniv är ett måste för att lyckas i köket. Själv använder jag en 20 cm kockkniv från Anders Petter som fungerar kanon och som inte är alltför dyr. http://www.cervera.se/Laga/Produkt/?pid=12

Vill man lägga lite mer pengar så är Global-knivar alltid ett säkert kort, jag gillar den här: http://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=9567
Du kommer bli en grymt uppskattad pojkvän/flickvän/son/dotter/vän om du ger bort en kniv, så vad väntar ni på? Ut och köp!

Bra att veta om mat
Vi här på detkanskelatergott! delar mer än gärna med oss av våran kunskap!
.Vit flugsvamp är farlig för människan men ej för kor
.Klistret på frimärken innehåller 2-8 kalorier
.Dricker du kaffe löper du 66 % mindre risk att begå självmord
.Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat
.Varmt vatten fryser snabbare än kallt vatten
.Utan färgmedel är Coca-Cola grönt
.Äpple är mer effektivare än kaffe för att hålla sig vaken på morgonen
.Vit flugsvamp är farlig för människan men ej för kor
.Klistret på frimärken innehåller 2-8 kalorier
.Dricker du kaffe löper du 66 % mindre risk att begå självmord
.Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat
.Varmt vatten fryser snabbare än kallt vatten
.Utan färgmedel är Coca-Cola grönt
.Äpple är mer effektivare än kaffe för att hålla sig vaken på morgonen
Fisk-och skaldjurssoppa med saffran!

Låter kanske som en riktig mat-tv-klyscha men det är ack så sånt: soppa är underskattat! Denna soppa går att förändra i all oändlighet vad gäller val av innehåll och kryddstyrka. Det enda viktiga som ni absolut inte får ta bort är fänkålen och saffranen.
Du behöver:
fisk eller skaldjur (förslagsvis lax, kräftstjärtar, räkor)
1 st fänkål
1 stor gul lök
2-3 vitlökar
3 dl fiskbuljong (kör en tärning och blanda med vatten)
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 dl VISPgrädde
1 gram saffran
Salt
Peppar
Cayennepeppar (var inte blyg)
1 st fänkål
1 stor gul lök
2-3 vitlökar
3 dl fiskbuljong (kör en tärning och blanda med vatten)
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 dl VISPgrädde
1 gram saffran
Salt
Peppar
Cayennepeppar (var inte blyg)
Curry
Så här går du tillväga:
Hacka fänkålen, gula löken och vitlök tillsammans med curryn och cayennepepparn. Tillsätt all vätska och saffran och låt koka ner några minuter så att smakerna koncentreras. Vill man kan små bitar av potatis läggas i innan uppkoket för en matigare soppa. I slutet lägger man i fisken (skuren i kuber) och skaldjuren och låt soppan få ett snabbt uppkok. Soppan är klar!
Det roligare med soppan är alla tillbehör man kan göra till. Gott till är exempelvis vitlöksbröd och aioli. På bilden har jag gjort en snabb bruschetta.
Snabbis-middag
När magen skriker och tiden är knapp passar denna superrätt väl. 2 ingredienser och en stekpanna är ungefär det som behövs.
Rårakor med bacon

8 potatisar
1 pkt bacon (2 pkt om man är glupsk och lite småfet som jag)
smör
salt,peppar
lingonsylt
1.Skala och riv potatis. Smält smöret i stekpannan, när det får gyllenbrun färg slänger du i en klump med riven potatis (ungefär en näve). Platta ut med stekspade samt salta och peppra rikligt. Stek till gyllenbrun färg. Håll varmt.
2. Hacka baconen och stek dem till önskad krispighet (Terkan-brända eller Jesper-perfekta)
3. Gör en snabb sallad med rivna morötter och vitkål om tid finnes.
4. Servera med lingonsylt och ett glasmjölk.
Juklappstips #1
Frågan alla ställer sig.. Vad ska man köpa i juklapp? Här kommer ett litet tips från oss på detkanskelatergott! En automatisk såsvisp från coolstuff.se. Perfekt att ge bort till mamma eller flickvännen. Enjoy!
Mer info hittar du här: http://www.coolstuff.se/Stirr-Automatisk-Sasvisp
//Henke
Vitlökskyckling med parmesanost

Måndagens middag bestod av en snabbt ihophaffsad Vitlökskyckling med parmesanost och klyftpotatis, mmm gott(Y)! Passar även mycket bra till lite finare helgmys!
Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl riven parmesanost
2 st hönsbuljongtärningar
Hur gör man då?
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg filéerna i en ugnsfast form, salta, peppra
3. Pressa vitlök över och häll i grädden
4. Strö över rikligt med parmesan
5. Smula buljongtärningarna i grädden
6. In i ugnen i ca 45 min (tom. allt rosa har försvunnit)
Otroligt bra!
//Henke
Tisdagens middag/Onsdagens lunch samt söndagsmys
Då var det dags för den rutinerade bloggräven att kliva in i rampljuset. Ni kära läsare får ursäkta mina fotografier eller snarare brist på fotografier då jag i min glupskhet glömt att föreviga onsdagens fantastiska lunch under matlagningsfasen. Förhoppningsvis blir det bättre nästa gång.
Middagen/lunchen lagades även den enligt BEST-modellen (fläskfilé 69,90 kr/kg på Hemköp, KANON).
Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter & hemlig sås som inte är så hemlig längre
Du behöver:
1 kg fläskfile
olja,Smör
salt,peppar, Sweet Chili efter smak
10 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
olja,smör
salt,peppar,vitlök efter smak
matlagningsgrädde
soya
Johnnys Senap
köttbuljongtärning
sky från stekandet av fläskfilén
1. Skär rotfrukterna i önskad form, släng i en långpanna, ringla över olja och släng i lite smör, salta och peppra ordentligt! In i ugnen som är varm, 220 grader. De är klara efter ca 20 minuter, men håll ett öga, ugnar är som människor, alla är olika.
2. Under tiden som rotfrukterna är i ugnen förbereder du fläskfilen. Putsa den och skär i ca 2 cm tjocka skivor, salta och peppra, stek dem snabbt så de blir brynta på full styrka. När sista skivan är stekt lägger du i alla igen i stekpannan så får de på lite lägre värme bräsera klart. I slutet häller du på sweet chili.
3. Häll över stekskyn från stekpannan i en kastrull och fyll på med matlagningsgrädde, senap, soya, köttbuljong. Låt koka upp, och håll sedan varm. Salta och peppra efter behag.
4. Gör en snabb tomatsallad till med tomat, rödlök, olivolja, balsamicovinäger.
5. Lägg upp och ät!
Idag har jag, Molly och Therese lite söndagsmys med glögg och mörk choklad. Kvalité när man är bakis!
/Jesper

Dagens lunch - Varma svampmackor
Dagens lunch är skapad genom använding av den klassiska BEST-modellen, dvs Billigt, Enkelt, Snabbt och Trevligt.
Gör som följande:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Stek champinjoner

3. På med lite Creme Bonjour (rökt renkött)

4. På med champinjonerna, ost och in i ugnen på ca 10 min en kvart..

5. Mmmm.. GOTT!!

// Henke
Gör som följande:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Stek champinjoner

3. På med lite Creme Bonjour (rökt renkött)

4. På med champinjonerna, ost och in i ugnen på ca 10 min en kvart..

5. Mmmm.. GOTT!!

// Henke