Nyårsmeny part III
- Hemmagjord hallonglass toppat med maräng
, otroligt gott och väldigt lätt att göra! (eller?)
(4 port)
Du behöver för glassen:
- 250 g hallon, frysta
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 st äggulor
För marängen:
- 4 st äggvitor
- 1 dl socker
- En ELVISP, med betoning på el!
Gör så här:
1. Mixa alla "glassingredienser" till ngn form av glasskonsistens
2. Ställ in i frysen
3. När det är dags för efterrätten, ställ ugnen på grillvärme 250 - 270 gr
4. Vispa äggvitor och tillsätt sockret efter hand
5. Vispa tills smeten blivit hård (kan ta en evighet) och toppa på den frysta glassen
6. Ställ in i ugnen, med ugnsluckan öppen, ett par minuter tills marängen fått lite färg.
DONE!
//Henke
Nyårsmeny part II
- Helstekt oxfilé med rostade rotsaker samt en reducerad rödvinssås
Du behöver:

Nyårsmeny part I
- Slow-cocked Räksoppa med Chèvre-toast
- Helstekt oxfilé med rostade rotsaker samt en reducerad rödvinssås
- Hemmagjord hallonglass toppat med maräng


Thaisoppa med räkor och purjolök
Gör som följande:
1. Skala raekor och blanda ihop med hackad purjolök
2. Värm på kelda's egna thaisoppa under omrörning och blanda ner räkorna och purjolöken
3. Servera, billigt, enkelt, snabbt och trevligt!
Gottis!



//Henke
Gästinlägg #2
Hallå i stugorna!
Nu tänkte jag att det var dags med ett litet gästblogginlägg från mig. Oftast är det som lagas i mitt kök inte riktigt så spektakulärt som de rätter som publicerats på bloggen, men nu tror jag att jag hittat en rätt som passar sig mycket bra både för studenter och januarihetsande kilojägare samt till alla korvsugna. Då det är omöjligt att laga mat i mitt hem utan en touch av mästermatbloggaren Eriksson finns det spår av honom i denna rätt (nej det är inte korven…).
Choritzo med currybulgur (4 port)
Du behöver:
2 dl bulgur (Får gärna vara fullkorn)
1 st grönsaksbuljongtärning
4 st choritzokorvar (Själv använder jag inget annat än familjen Olssons egna choritzokorv med 80 procent kött och utan e-ämnen)
2 st rödlökar
1 st gul/röd paprika (kan vara en idé att ta en halva av varje, detta ger lite extra färg till rätten)
Haricots verts efter smak, kan även använda broccoli eller sockerärtor om man hellre vill det
Paprikapulver
Curry
Turkisk yoghurt
Tillagning
1. Koka bulgur med buljong och vatten på svag värme enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär korven i bitar, strimla lök och paprika och om du använt broccoli, skär den i små bitar.
2. Stek korven i oljan en stund så den får lite stekyta. Tillsätt paprika, lök och haricots verts. Stek några minuter så att paprika och haricots verts mjuknar. Krydda och häll i en skvätt vatten. Vänd ner bulgur. Smaka av med mer curry om du vill.
Tillsätt en klick turkisk yoghurt.
Det som är så fantastiskt med denna maträtt är att den kan intas varm som kall vilket gör den perfekt att ha som matlåda med till jobbet eller skolan.
Har man rätten i en matlåda kan man om man vill äta maten kall tillsätta yoghurten redan på morgonen. Vill man värma maten kan det vara en idé att förvara yoghurten i en separat låda för att SEDAN tillsätta den när maten ska intas.
Det var allt jag hade lagat denna gång, hoppas det ska smaka!
// Therese