Nyårsmeny part I
Well, nyår har kanske inte direkt varit runt knuten men det struntar vi här på detkanskelåtergott. God mat kan man alltid laga, varför inte slå till redan ikväll eller imorgon? Jag och Henrik ger er nyårsmenyn för 2010/2011:
- Slow-cocked Räksoppa med Chèvre-toast
- Helstekt oxfilé med rostade rotsaker samt en reducerad rödvinssås
- Hemmagjord hallonglass toppat med maräng
Jag kommer, sjukt nog, inleda med att beskriva förrätten. Chevré-toasten vill jag inte få cred för så jag ber Henke fina tjej T leverera det receptet någon annan gång. Här har ni räksoppan:
Du behöver:
frysta stora räkor med skal
morötter
palsternacka
fänkål
lök
vitlök
färsk chili
tomatpuré
vitt vin
vatten
hummerfond
vispgrädde
Så här gör du:
1. Skala räkorna och spara skalet (det viktiga i den här rätten!). Räkorna används sedan som garnityr.

2. Hacka alla rotsaker, lök, vitlök och chili. Det kan göras ganska slarvigt då allt ska silas bort. Fräs sedan hacket tillsammans med räkskalen och tomatpurén. Häll sedan på 1 flaska vin och 4 flaskor vatten samt hummerfond (snåla inte). Låt allt koka ihop långsamt så smakerna koncentreras genom reduktionen.

3. Sila sedan av den göttiga vätskan i en mindre kastrull och häll på grädde tills du skäms. Smaka av med salt och peppar. Servera med de skalade räkorna och Mrs. T:s Chévre-macka.
Kommentarer
Trackback