Nyårsmeny part II

Vi kör vidare mot själva gudfadern, huvudstaden, Lilian Thuram-gestalten i en meny: huvudrätten. Vi valde att servera en klassiker:

  • Helstekt oxfilé med rostade rotsaker samt en reducerad rödvinssås

Du behöver:
Kött
hel oxfilé (räkna med ca 200 gram/person)
salt
peppar
Rotsaker i ugn
potatis
morötter
palsternacka
rödlök
olivolja,smör
Sås
gul lök
morötter
palsternacka
kålrot
chili
socker
timjan
tomatpuré
kalvfond
rött vin (gärna samma som i glaset)
vatten
vispgrädde

Så här gör du:

1. Salta och peppra oxfilén ordentligt runtom och stek den så att en stekyta skapas runt hela filéen. Lägg den i en plåt och låt den chilla medan du gör resten.
2. Hacka alla rot- och grönsaker samt chilin till såsen och fräs allt tillsammans med tomatpuré och timjan. Häll på socker så att det karamelliseras något. Häll på lite kalvfond samt det röda vinet och vattnet. Reducera ner så ungefär 1/4 återstår av vätskan. Sila av hacket och häll på vispgrädde samt salt och peppar.
3. Skär rotsakerna i önskad form, salta, peppra, häll på olivolja och smör. In i ugnen ca 25-30 min i 220 grader.
4. Sänk ugnsvärmen till ca 175 grader när rotsakerna är klara och lägg in oxfiléen. Den ska upp till en innertemperatur på ca 55-60 grader. Tag sedan ut den och låt den få vila i folie eller smörpapper i ca en kvart.
5. Servera tjocka skivor av oxen tillsammans med rotsakerna och såsen samt någon trevlig sallad.

Sådär! En rätt kvar, nedräkningen har börjat...



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0